Studio monitoren: de beste tool om jouw muziek te mixen

Studio monitoren zijn een erg belangrijk onderdeel tijdens het opname-, mix- en fine tune proces van muziek. Zowel in jouw slaapkamer als in een professionele muziekstudio zijn studio monitoren te vinden. Wanneer jij van plan bent om studio monitoren aan te schaffen is het erg belangrijk dat jij weet wat de verschillen zijn tussen een professionele monitor en een reguliere luidspreker.

Het doel van studio monitoren

Studio monitoren lijken op het eerste oog erg veel op de luidsprekers die behoren tot televisie audio, maar in realiteit zijn ze compleet verschillend. Professionele monitoren zijn uiteindelijk ontworpen voor een heel specifiek doel en gedragen zich daarom een stuk anders. Het belangrijkste verschil wat je moet weten is dat studio monitoren bedoeld zijn om in principe slecht te klinken, terwijl een klassieke luidspreker juist bedoeld is om overal goed te klinken. Dit klinkt wellicht krom, maar het is juist met opzet zo gemaakt. Een studio monitor is namelijk bedoeld om audio te luisteren met een zo’n kritisch mogelijk oor. Tijdens het maken van muziek of geluidsopnames is het namelijk belangrijk dat je de meest kleine errors kunt horen zodat jij ze kunt oplossen.

Het verschil van een studio monitor en een reguliere luidspreker

Hoewel de twee zeker een aantal raakvlakken hebben, ze zijn uiteraard beide bedoeld om audio mee te luisteren, zijn er een aantal grote verschillen die belangrijk zijn om voor aankoop te weten. Allereerst is een studio monitor een actief luisterapparaat, wat inhoud dat zij beschikken over een ingebouwde eindversterkers terwijl normale luidsprekers deze stroom krijgen van zelfstandige versterkers. Een actief luisterapparaat heeft voor ieder geluid een eigen aandrijver. Dit betekent dat bijvoorbeeld de bas en de zang hun geluid krijgen van afzonderlijke bronnen waardoor ieder element een stuk nauwkeurig te horen is. Studio monitoren zijn ook over het algemeen een stuk vlakker dan een reguliere luidspreker. Dit betekent dat zij geen specifieke frequentie benadrukken.

Wanneer heb jij studio monitoren nodig

Het hangt altijd af van het doel waar jij de speakers voor nodig hebt om vast te stellen of jij een studio monitor nodig hebt of niet. Over het algemeen zul je een studio monitor voornamelijk in een studio setting nodig hebben. Als jij de speaker alleen nodig hebt om muziek mee te luisteren is het niet verstandig om te kiezen voor een studio monitor, aangezien deze uiteindelijk bedoeld is om fouten mee te horen. Het kan soms ook voorkomen dat je op zoek bent naar een studio monitor voor in jouw studio, maar niet het geld hebt om er eentje te kopen. Er zijn reguliere speakers op de markt te vinden die bekend staan om hun nauwkeurige geluid, maar een betere optie is om op zoek te gaan naar een tweedehands studio monitor. Bij I4studio vind je zowel nieuwe als tweedehands studio monitoren, waardoor je een groot overzicht krijgt van monitoren van verschillende prijsklasse. Het aanschaffen van een tweedehands monitor is een uitstekende manier om kennis te maken met de functie van studio monitoren.